Material ekskluziv i "Zërit të Amerikës"

Qendërzimi i Fesë

Për më shumë se gjysmë shekulli, përpjekjet për të ruajtur ndarjen midis kishës dhe shtetit, e cila garantohet me Kushtetutë, është cilësuar nga disa si një sulm ndaj vlerave të krishtera, që nga lutjet nëpër shkolla në vitet ’60 deri te përpjekjet më të fundit për të luftuar diskriminimin bazuar në parimet fetare. Në Kontenë Jo Daviess, në Ilinois, banorët e së cilës janë të krishterë fanatikë, Illinois, ndjesia se feja po goditet është ende e forte.

Transcript:

Vij në kishë të paktën një herë në javë. Unë dhe bashkëshorti i kemi rritur fëmijët në këtë kishë.

Pjesa më e madhe e njerëzve në këtë vend besojnë në Zot, por edhe sikur të ketë nga ata që nuk besojnë, nuk duhet t’ua imponojnë mendimet e tyre të tjerëve. Apo t’u thonë atyre se e kanë gabim apo se ‘Kjo nuk është mënyra duhur për të jetuar. Është kjo tjetra’. Jo.

Nuk të lejohet më të thuash diçka të tipit “Gëzuar Krishtlindjen”, se po u imponohesh të tjerëve. Por kjo nuk është e vërtetë. Thjesht po bën një urim të ngrohtë dhe që vjen nga thellësia e zemrës.

Lutemi shumë për lirinë e besimit. Tetë vitet e fundit feja ka qenë shumë e sulmuar në Shtetet e Bashkuara. Për shembull, marrim ligjet e reja për shëndetësinë, që detyrojnë fetë të bëjnë e paguajnë për gjëra në të cilat nuk besojnë apo që ndonjëherë janë në kundërshtin me besimin e tyre. Jo. Nuk është e drejtë. Nuk është korrekte. Nuk duhet të dhunosh parimet e fesë, cilado qoftë ajo.

Amerika u themelua mbi parimet e vlerat e krishtërimit, ndaj nuk duhet t’i humbasim ato. Kur Amerika i largohet fesë dhe lirisë për të cilën të parët tanë luftuan dhe erdhën këtu, atëherë gjërat nuk shkojnë mirë. Nëse feja dhunohet, në këtë vend nuk ka më liri.

—Vickie Middendorf, infermiere

Menominee, Illinois