جنجال برسر بزرگترین پروژه زیربنایی چین در اکوادور
کوکا کودو سینکلر، بزرگترین مرکز تولید برق آبی در اکوادور، با تمویل مالی چین ساخته شده است اما این پروژه اکنون با آزمون های داخلی و خارجی مواجه است.
در شهر کویتو، دکان آیس کریم فروشی ادگار زونیگا که ۸۰ سال قدامت دارد، شاهد تحولات تاریخی زیاد بوده است، به شمول زمانیکه برق در سالیان ۱۹۹۰ میلادی جیره بندی می شد. زمانی هم می شد که برق به گونهٔ کامل قطع شده و همه جا را تاریکی فرا می گرفت، تا حدی که فرمان صادر شد تا ساعت رسمی یک ساعت جول انداخته شود تا از روشنایی آفتاب بهره گرفته شود.
ادگار زونیگا، مارک آیس کریم فروشی هلادریا ویکتوریا گفت: "یخچال های ما باید دمای درستی برای حفظ آیس کریم می داشت بناً زمانی که به ما گفته می شد که دو، سه و چهار ساعت بدون برق خواهیم بود، برای ما یک شوک و بالاتر از همه یک نگرانی بود."
راه حل مشکل کمبود برق در اکوادور، فابریکهٔ تولید برق آبی کوکا کودو سینکلر بود که به کمک سینهوهایدرو، شرکت حکومتی چین، اعمار شد. این نیروگاه شامل سیستمی است که برق را در سرتاسر کشور توزیع می کند.
رافایل کوری، رییس جمهور وقت اکوادور و شی جینپینگ، رییس جمهور چین در سال ۲۰۱۶ این دستگاه تولید برق را د کویتو افتتاح کردند.
شی جینپینگ، رییس جمهور چین (وسط) و همسرش پینگ لیووان در کنار رافایل کوری، رییس جمهور اکوادور در شهر کویتو، اکوادور، تاریخ ۱۷ نومبر ۲۰۱۶. (اسوشیتدپرس)
رافایل کوری، رییس جمهور پیشین اکوادور گفت: "ما بزرگترین زیربنا را که تا امروز در این کشور بنا شده است، بند برق آبی کوکا کودو سینکلر، افتتاح کردیم. این نیروگاه با قدرت ۱۵۰۰ میگاوات، به تنهایی به تمام خانواده ها در اکوادور برق فراهم کرده می تواند."
هزینهٔ این پروژه دو میلیارد دالر بود که ۱.۷ میلیارد دالر آن از بانک صادرات و واردات چین، به قرض گرفته شد.
شی جینپینگ، رییس جمهور چین گفت: "چین مایل است تا با جانب اکوادور در پرتو اصول همکاری مانند برابری، سود دوجانبه، برد برد، انعطاف پذیری، واقعیت گرایی، آزادی و همه شمولی کار کند تا همکاری های همواره عمیق شود."
از زمات تکمیل این پروژه، بند برق یاد شده با جنجال همراه بوده است. یک منتقد آن فرناندو ویلاویسنکیو، عضو شورای ملی است که کمیسیون نظارت بر این پروژه را رهبری می کند.
فرناندو ویلاویسنکیو عضو شورای ملی
فرناندو ویلاویسنکیو، عضو شورای ملی اکوادور گفت: "چین به ما پول قرض داد و ما را مجبور کرد که شرکتی را که آنها می خواستند به کار بگماریم. دولت [اکوادور] نتوانست در مورد بهترین شرکت و نازل ترین قیمت تصمیم بگیرد. …این یک مذاکرهٔ فاجعه آمیز، از دست رفتن حاکمیت و عقل سلیم بود."
ویلاویسنکیو همچنین در مورد کیفیت موادی که به کار رفته و بروز هزاران درز در شبکهٔ توزیع این بند برق که آب را به توربین های تولید کنندهٔ برق هدایت می کند، اعتراض دارد.
فرناندو ویلاویسنکیو گفت: "تا جولای ۲۰۲۲ که آخرین بار اطلاعات تجدید شد، پی بردیم که حدود ۱۷۴۹۹ درز در این بند برق به وجود آمده است."
روبرتو وارهولا، ا انجنیر میخانیک که در جریان ساخت و ساز این بند به صفت مشاور کار می کرد، نسبت به این پروژه اعتراض داشت. او گفت که آب کافی برای تولید ۱۵۰۰ میگاوات برق در این بند وجود ندارد.
او همچنین از احتمال خطراتی هشدار داده بود که ممکن در اثر ایجاد درز و شکاف در شبکهٔ توزیع آب به توربین ها بروز کند.
روبرتو وارهولا، ا انجنیر میخانیک گفت: "شمار درزها به کابوس مداوم مبدل شده است. بدترین کابوس برای یک انجینر میخانیک، بروز درز در یک بخش است."
وارهولا هم مقام های اکوادور و هم شرکت ساختمانی چین را به خاطر مشکلات ساختمانی پیش آمده ملامت می کند.
روبرتو وارهولا گفت: "به صفت یک شهروند اکوادور حس می کنم که با من خیانتکاری و نیرنگ بازی شده است، زیرا آنان می توانستند کار بهتری انجام دهند."
در واکنش به گزارش رسانه ها در مورد این بند برق، گلوبول تایمز، رسانهٔ حکومتی چین، به نقل از مقامات سفارت چین در اکوادور، خبر داد که "این مشکل توسط یک نهاد سوم مستقل بین المللی بررسی شده … و چنین نتیجه گیری شده است که مشکل پیش آمده بر فعالیت و مصوونیت این نیروگاه که برای ۵۰ سال بهره گیری طراحی شده است، تاثیر نمی گذارد". همچنین گزارش هایی وجود دارد که این بند برق بیش از ۳۰ درصد برق اکوادور را تولید می کند.
علاوه بر عوارض ساختمانی، پروژه کوکا کودو سینکلر از بیرون با تهدیدات محیط زیست نیز مواجه است.
در سال ۲۰۲۰، فرسایش زمین در نزدیک این نیروگاه باعث تخریب لوله های انتقال نفت و نشت تیل به بیرون شد و نیز بخشی از یک شاهراه و قسمتی از شهر سن لویس را تخریب کرد.
ارودیتا اندی از ۱۵ سال به اینسو در این ساحه زندگی می کند.
ارودیتا اندی، باشندهٔ سن لویس گفت: "زمانیکه باران می بارد، هر از گاهی صدای فروریختن کوه شنیده می شود. این دهشتی است که ما به عنوان یک مجتمع هر روز با آن زیست داریم."
کارولینا بیرنال، زمین شناس، ماهیت جدی فرسایش زمین را با نحوهٔ مدیریت رسوبات در این بند برق ربط می دهد. او و دیگر کارشناسان می گویند که پیش از آغاز کار ساختمانی باید مطالعات محیط زیستی انجام و به درستی تحلیل و تجزیه می شد.
کارولینا بیرنال، زمین شناس گفت: "این محلی است که با مشکلات روز افزون به دلیل تهدید افزایش پیهم رسوبات مواجه است. اتاق وسایل میخانیکی مکرراً زیر آب می شود و ما باید لایروبی کرده و رسوبات را برطرف کنیم."
هورهی سیفیلا، انجنیر زمین شناسی می گوید که پیش از ساختمان بند برق، مطالعات و بررسی جیولوژیکی انجام نشده بود. او می گوید که رسوبات فزاینده سبب بلند رفتن سطح آب و ایجاد بندش در بند برق شده و عملیات آن را به مخاطره خواهد انداخت.
هورهی سیفیلا، انجنیر زمین شناسی گفت: "چنین فکر می شد که کاری که انجام شده، بسنده است، اما چنین نیست." باشندگان محل که به خاطر نگرانی های مرتبط به این بند برق به ستوه آمده اند، به خاطر برآورده نشدن توقعات اقتصادی شان نیز شکایت دارند.
لویس هریرا، باشندهٔ محلی گفت: "ین پروژه تولید برق آبی، باید سبب رونق گردشگری می شد و مردم بیشتری برای دیدن آن به اینجا می آمدند، اما هرگز چنین نشد."
به جای اینکه این پروژه سبب سرازیر شدن پول به این ساحه شود، ترمیم آن و نیز رسیدگی به فرسودگی زمین اطراف بند برق، اکنون به پول نیاز خواهد داشت. اکوادور و ایالات متحده اکنون سرگرم کار اند تا تهدیدات محیط زیستی ناشی از این بند برق را بررسی و مدیریت کنند تا جریان برق به شهروندان این کشور تامین شده باشد.
"زمانیکه باران می بارد، هر از گاهی صدای فروریختن کوه شنیده می شود. این دهشتی است که ما به عنوان یک مجتمع هر روز با آن زیست داریم."
ارودیتا اندی، باشندهٔ سنت لویس