}

(VOA News)

Hronologija rata

Na početku ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. malo ko bi predvidio da će rat i dalje trajati dvije godine kasnije i da mu se ne nazire jasan kraj. Evo prikaza kako je rat, poznat po žestini bitaka, došao skoro do pat pozicije na frontu.

Februar 24, 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je početak "specijalne vojne operacije" u Ukrajini

Februar 25, 2022.

Sljedećeg dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski snima sebe u centru Kijeva, opovrgavajući glasine da je pobjegao iz svoje zemlje i obećavajući da će Ukrajinci uzvratiti.

Mart 29, 2022.

Rusija napušta ofanzivu na Kijev

Na početku ruske invazije na Ukrajinu, mnogi vojni analitičari predviđali su da će ruske trupe brzo preuzeti kontrolu nad Kijevom. Međutim, ukrajinske snage su pružile snažan otpor, prisiljavajući ruske trupe da napuste glavni grad i preusmjere borbu na istok i jug Ukrajine.

April 03, 2022.

Otkriveni zločini u Buči

Povlačenje ruskih trupa iz Kijeva i okolnih područja otkriva dokaze zločina, posebno u Buči. Stotine tijela otkriveno je u masovnim grobnicama u gradu, a mnoga imaju tragove mučenja.

Maj 18, 2022.

Švedska i Finska apliciraju za ulazak u NATO

Gotovo tri mjeseca nakon ruske invazije na Ukrajinu, Švedska i Finska istovremeno podnose zahtjev za ulazak u NATO. To je početak najznačajnije ekspanzije vojnog saveza u više od dvije decenije.

Maj 20, 2022.

Rusija zauzima Mariupolj

Borba za istočni grad Mariupolj definiše dugotrajnu prirodu ratnih bitaka.

(Reuters)

Željezara Azovstal

Grupa ukrajinskih vojnika, koja je bila skrivena u gradskoj čeličani, izdržala je nekoliko sedmica ruskog bombardovanja prije nego što se predala u maju.

Septembar 1, 2022.

Rusija se povlači iz Harkova

Nakon što su šest mjeseci okupirale sjeveroistočnu ukrajinsku oblast Harkov, ruske snage su prisiljene da se povuku nakon brze ukrajinske kontraofanzive u pokrajini. Ne postoji jedan datum jer je ofanziva trajala nekoliko sedmica, a teško je tačno odrediti kada su sve trupe otišle.

Septembar 21, 2022.

Putin objavljuje djelimičnu mobilizaciju

Putin najavljuje "djelimičnu mobilizaciju" 300.000 rezervista. Taj potez pokreće masovni egzodus Rusa kako bi izbjegli regrutaciju.

Septembar 30, 2022.

Rusija zvanično anektira četiri regiona

Putin najavljuje aneksiju četiri djelimično okupirana regiona u Ukrajini — Donjecka, Hersona, Luganska i Zaporožja — nakon što su tamošnji ruski zvaničnici organizovali referendume. Ukrajina i njeni saveznici, zajedno s Ujedinjenim nacijama, odbacuju taj potez kao nezakonit.

(AP)

Oktobar 8, 2022.

Napad na krimski most

Eksplozija je ozbiljno oštetila jedini most koji povezuje Rusiju sa poluostrvom Krim. Rusija uzvraća izvođenjem talasa raketnih udara na energetsku infrastrukturu Ukrajine, što dovodi do nestanka struje širom zemlje.

Novembar 11, 2022.

Oslobođen Herson

Ukrajinske snage ponovo zauzimaju grad Herson na jugoistoku zemlje, dok se ruske snage povlače na istočnu stranu rijeke Dnjepar. Snimci iz grada pokazuju kako stanovnici slave na ulicama.

(AP)

Decembar 21, 2022.

Zelenski posjećuje Bijelu kuću

Na svom prvom putovanju u inostranstvo nakon ruske invazije, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy se sastaje s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući i obraća se Kongresu, osiguravajući nastavak američke vojne pomoći.

Januar 25, 2022.

Njemačka odobrava slanje tenkova u Ukrajinu

Nakon sedmica sve većeg političkog pritiska Ukrajine i njenih saveznika, Njemačka pristaje da Kijevu isporuči borbene tenkove Leopard 2. SAD obećavaju da će poslati tenkove M1 Abrams u Ukrajinu.

Mart 17, 2023.

MKS izdaje nalog za hapšenje Putina

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratne zločine zbog njegove navodne umiješanosti u otmicu djece iz Ukrajine. Rusija, koja nije članica MKS-a, naziva nalog "nečuvenim i neprihvatljivim".

Maj 21, 2023.

Rusija zauzima Bakhmut

Rusija kaže da je zauzela istočni grad rudnika soli Bakhmut, nakon jednogodišnje bitke. Plaćenička grupa Wagner preuzima zasluge za pobjedu nakon što je preuzela borbu od ruskih snaga.

(Handout photo)

Juni 23, 2023.

Wagner pobuna

U izazovu Putinove vladavine bez presedana, Wagner grupa diže pobunu, rekavši da joj je ruska vojska uskratila podršku i municiju. Vođa grupe, Jevgenij Prigožin, vodi svoje plaćenike na 200 kilometara od Moskve prije nego što sklopi dogovor o okončanju pobune. Poginuo je u avionskoj nesreći dva mjeseca kasnije.

(AP)

Juli 17, 2023.

Rusija se povlači iz dogovora o žitu

Rusija završava svoje učešće u sporazumu Ujedinjenih nacija kojim se Ukrajini omogućava siguran prolaz za izvoz žitarica pored ruskih ratnih brodova na Crnom moru. Ovi potezi primoravaju Ukrajinu da transportuje više svog žita kopnom širom Evrope.

Novembar 1, 2023.

"Zastoj" u ratu

Ukrajinski vojni načelnik general Valery Zaluzhny kaže za The Economist da je rat dospio u ćorsokak, iako se ukrajinski predsjednik ne slaže s njegovom procjenom. „Baš kao u Prvom svjetskom ratu, dostigli smo nivo tehnologije koji nas dovodi u ćorsokak“, kaže Zalužni.

Decembar 14, 2023.

EU sa Ukrajinom otvara pregovore o pridruživanju

Evropska unija pristaje da otvori zvanične pregovore o pridruživanju s Ukrajinom, čime se zemlja približava pridruživanju bloku. Ukrajina je podnijela zahtjev za pristupanje EU manje od nedelju dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju. Zelenskyy razvoj naziva "pobjedom koja motiviše, inspiriše i jača".