ماه اکتوبر نخستین سالگرد جنگ در غزه است که با حملهٔ غافلگیرانهٔ گروه تروریستی حماس در امتداد مرز جنوبی اسراییل آغاز شد. از آن زمان، این جنگ که به مرگبارترین کارزار در تاریخ جنگ اسراییل و فلسطینیان تبدیل شده، با یک سلسله عملیات نظامی و ابتکارات دپلوماتیک و سیاسی توام بوده است.
تهیه شده توسط الکس جندلر | صدای امریکا
خبرگزاری فرانسپرس
صبح هفتم اکتوبر ۲۰۲۳
حماس حملات مرگبار را بر اسراییل راه اندازی کرد
حماس و دیگر گروههای پیکارجوی فلسطینی با اشاره به ادامهٔ محاصرهٔ نوار غزه توسط اسراییل، خشونت شهرکنشینان در کرانهٔ غربی و بازداشت فلسطینیان، حمله مشترک خود را اعلام کردند. همزمان با پرتاب هزاران راکت از غزه به سمت اسراییل، جنگجویان فلسطینی با استفاده از لاریها، بولدوزر، قایق، و پاراشوت از طریق مرز جنوبی وارد اسراییل شدند.
هفتم اکتوبر ۲۰۲۳
نزدیک به ۱۲۰۰ اسراییلی و شهروندان خارجی کشته شده و ۲۵۱ نفر گروگان گرفته شدند
جنگجویان حماس علاوه بر یورش بر مراکز پولیس، پایگاههای نظامی وپستههای مرزی به شهرکها و خانههای غیرنظامیان و همچنین دو جشنوارهٔ موسیقی در فضای باز حمله کردند.
هفتم تا نهم اکتوبر ۲۰۲۳
اسراییل با محاصره کردن غزه به انتقامجویی پرداخت
نیروهای دفاعی اسراییل که غافلگیر شده بود، فوراً با آغاز ضد حمله، جنگجویان را مجبور به عقبنشینی کردند و همزمان با آن حالت اضطرار اعلام شد و نیروهای احتیاط به انجام وظیفه فراخوانده شدند. اسراییل با انسداد تمام گذرگاههای مرزی غزه، تامین غذا، انرژی، و آب این باریکه را قطع کرد و مواضع منتسب به حماس را هدف حملات هوایی قرار داد.
هشتم تا ۱۱ اکتوبر ۲۰۲۳
برای نخستین بار پس از سال ۱۹۷۳ اعلام جنگ شد
کابینهٔ اسراییل رسماً علیه حماس اعلام جنگ کرد. بنیامین نتنیاهو، صدر اعظم اسراییل با بنی گانتز، رهبر مخالفان، حکومت اضطراری وحدت ملی را تشکیل داد.
خبرگزاری فرانسپرس
۱۳ اکتوبر ۲۰۲۳
حملات هوایی بر سرتاسر غزه گسترش یافت
همزمان با آغاز تهاجم برونمرزی نیروهای اسراییلی، به بیش از یک میلیون غیرنظامی ساکن شمال غزه دستور تخلیه به سمت جنوب داده شد. با این حال، حملات هوایی اسراییل در سراسر نوار غزه از جمله ساحاتی که امن تشخیص شده بود، ادامه یافت.
رویترز
۱۷ اکتوبر ۲۰۲۳
بیش از ۱۰۰ نفر در حمله بر شفاخانهٔ الاهلی عرب در غزه کشته شدند
گزارشهای ابتدایی حملهٔ هوایی نیروهای دفاعی اسراییل را مقصر این رویداد خواند، اما ارزیابیهای بعدی نشان داد که این حادثه ناشی از اصابت یک راکت جنگجویان فلسطینی بود. با اینحال، تا کنون علت واقعی این انفجار مشخص نشده است.
خبرگزاری فرانسپرس
۲۱ اکتوبر ۲۰۲۳
مساعدتهای بشری از سر گرفته شد
گذرگاه مرزی رفح که از نهم اکتوبر بسته شده بود، در اثر توافقی با میانجیگری مصر به روی کاروانهای محدود حامل امداد بشری بازگشایی شد.
خبرگزاری فرانسپرس
۲۷ اکتوبر ۲۰۲۳
نیروهای دفاعی اسراییل تهاجم تمام عیار نظامی را بر غزه آغاز کردند
اردوی اسراییل برای نیل به هدف نابودی کامل حماس و نجات گروگانان، همزمان با حملات مداوم هوایی و توپخانهای بر غزه، راههای ارتباطی آن را قطع کرد. بر اساس آمار وزارت صحت غزه، تا پایان اکتوبر، یکسوم ساختمانهای واقع در شمال غزه تخریب یا مصدوم شده و حدود ۱۰۰۰۰ فلسطینی کشته شدند.
رویترز
اول تا ۱۴ نومبر ۲۰۲۳
تشدید درگیریها و حمله بر غیرنظامیان
شهرهایی چون جبالیا صحنهٔ نبرد شدید میان نیروهای اسراییلی و حماس شد. در همین حال، اردوی اسراییل به دلیل حملات به اهداف غیرنظامی که هیچ گونه ارتباط با جنگجویان نداشت، از جمله حمله بر یک ساختمان در مرکز غزه، حمله بر یک امبولانس در نزدیکی شفاخانهٔ شفا و حمله بر یک کاروان کمکی سازمان داکتران بدون مرز که به وضوح قابل شناسایی بود، با انتقادات بینالمللی مواجه شد. اسراییل اتهامهای مبنی بر هدف قرار دادن غیرنظامیان را رد کرد.
رویترز
۱۵ نومبر ۲۰۲۳
نیروهای دفاعی اسراییل بر شفاخانهٔ شفا حمله کردند
تصرف این شفاخانه توسط نظامیان اسراییلی با خشم و انتقاد گستردهٔ بینالمللی روبرو شد، اما اسراییل با این ادعا که حماس از ساختمان این شفاخانه به صفت مرکز سوق و اداره استفاده میکرد، ویدیوهایی را نشر کرد که تونلهای موجود در زیر این ساختمان را نشان میداد.
خبرگزاری فرانسپرس
۲۴ تا ۳۰ نومبر ۲۰۲۳
آغاز آتشبس موقت به وساطت قطر، مصر و ایالات متحده
حماس ۱۰۵ گروگان را در ازای رهایی ۲۴۰ زندانی فلسطینی آزاد کرد. تلاشها برای تمدید آتشبس زمانی با شکست مواجه شد که دو طرف همدیگر را به نقض شرایط آتشبس متهم کرده و نیز در مورد اینکه کدام گروگانهای دیگر میتوانند آزاد شوند، اختلاف نظر بروز کرد.
خبرگزاری فرانسپرس
دسمبر ۲۰۲۳
ادامهٔ پیشروی نیروهای اسراییلی به سمت مرکز و جنوب غزه
شهرهایی چون خانیونس، شاهد شدیدترین نبردها تا امروز است. وزارت صحت غزه گزارش داد که تا پایان دسمبر، ۲۰هزار فلسطینی برابر به یک درصد جمعیت غزه کشته شدند. کشته شدن اشتباهی سه گروگان توسط نظامیان اسراییلی در حالی که با اهتزاز پرچم سفید در حال نزدیکشدن به آنان بودند، موجب افزایش خشم اسراییلیها شد.
خبرگزاری فرانسپرس
۲۲ جنوری ۲۰۲۴
بیشترین تلفات نظامیان اسراییلی در یک روز
بیست ویک منسوب نیروهای احتیاط اردوی اسراییل هنگام تلاش برای تخریب برخی ساختمانها در نزدیکی مرز جنوبی غزه کشته شدند. در همین حال، اسراییل گزارش داد که توانمندیهای نظامی حماس را در شمال غزه از بین برده است اما نشانههایی دال بر انسجام مجدد تندروان تبارز کرد.
رویترز
۲۶ جنوری ۲۰۲۴
تقابل اسراییل با نهادهای بینالمللی
محکمهٔ بینالمللی عدالت در پاسخ به عریضهٔ پیشکش شده از سوی افریقای جنوبی علیه اسراییل، حکم داد که اسراییل باید اقداماتی را به منظور جلوگیری از نسلکشی انجام دهد اما دستور مشخص برای آتشبس نداد. در همین روز، اسراییل کارمندان ادارهٔ ملل متحد برای آوارگان فلسطینی را به دستداشتن در حملات هفتم اکتوبر متهم کرد که در نتیجهٔ آن، ایالات متحده و چند کشور دیگر کمکهای مالی خود را به آن اداره به تعلیق در آوردند.
خبرگزاری فرانسپرس
دوم فبروری ۲۰۲۴
اسراییل آغاز پیشروی را به سمت شهر جنوبی رفح اعلام کرد
اعلام این طرح نگرانیهای بینالمللی را برانگیخت زیرا رفح دارای یک گذرگاه حیاتی مرزی است و به پناهگاهی برای آوارگان فلسطینی مبدل شده بود که از دیگر بخشهای غزه به رفح پناه آورده بودند.
خبرگزاری فرانسپرس
۲۹ فبروری ۲۰۲۴
بیش از ۱۰۰ فلسطینی در آنچه "قتلعام برای آرد" خوانده شد، کشته شدند
این حادثه زمانی رخ داد که سربازان اسراییلی به جمعیت اطراف یک لاری حامل کمکهای بشردوستانه شلیک کردند. اردوی اسراییل مدعی است که نظامیان برای هشدار دادن به مردم تنها فیرهای هوایی کرده اند و بیشتر تلفات ناشی از ازدحام جمعیت و زیرپاشدن مردم بوده است.
اسوشیتدپرس
مارچ ۲۰۲۴
افزایش نگرانیها به خاطر قحطی قریبالوقوع
ایالات متحده اعلام کرد که یک بندر شناور را برای تسهیل کمکرسانی خواهد ساخت. در همین حال، محکمهٔ بینالمللی عدالت با تجدید حکم خود به اسراییل دستور داد تا فراهم شدن کمکهای غذایی و طبی را به ساکنان غزه تضمین کند.
اسوشیتدپرس
اول تا چهارم اپریل ۲۰۲۴
ضربهٔ شدید به سازمانهای امدادرسان بشری
هفت امدادرسان آشپزخانه مرکزی جهان از جمله شهروندان ایالات متحده، کانادا، پولند، آسترالیا، و بریتانیا در اثر اصابت راکت نظامیان اسراییلی بر موتر حامل شان کشته شدند و در نتیجه، چندین سازمان امدادرسان فعالیتهای خود را به تعلیق درآوردند. تحت فشار ایالات متحده، گذرگاه ایرز در مرز شمالی غزه برای نخستین بار در طول جنگ بازگشایی شد.
هفتم تا ۲۴ اپریل ۲۰۲۴
عقبنشینی نظامیان اسراییلی از اکثر بخشهای جنوبی غزه
پس از اعلام این خبر دورهٔ کوتاهی از آرامش پدیدار شد، اما با تشدید حملات هوایی و آمادگی نیروهای دفاعی اسراییل برای حمله بر رفح، دنبال شد.
می ۲۰۲۴
اسراییل حمله به رفح را تایید کرد
طرح اولیه اسراییل خواستار تهاجم تمامعیار بود اما به دلیل مخالفت ایالات متحده، این طرح به محاصره و حملات هدفمند تقلیل یافت. دستور محکمهٔ بینالمللی عدالت مبنی بر توقف تهاجم نظامی از سوی اسراییل رد شد.
رویترز
هشتم جون ۲۰۲۴
حملهٔ نیروهای دفاعی اسراییل بر کمپ مهاجران نصیرات و نجات چهار گروگان
در این عملیات که بر اساس گزارشها با کمک استخباراتی ایالات متحده انجام شده، بیش از ۲۰۰ فلسطینی کشته شدند.
خبرگزاری فرانسپرس
جولای ۲۰۲۴
افزایش تلفات غیرنظامیان همزمان با ادامهٔ عملیات نظامی نیروهای اسراییلی
دهها فلسطینی به شمول زنان و کودکان در حملات به مدارس و کمپهای آوارگانی کشته شدند که به گفتهٔ اسراییل جنگجویان حماس در این ساحات پناه گرفته بودند. مقر دفتر ملل متحد در غزه نیز در اثر حملات تخریب شد.
اسوشیتدپرس
۳۱ جولای ۲۰۲۴
ترور اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس در حالیکه سرگرم دیدار از تهران بود
این ترور به پیمانهٔ گسترده به اسراییل نسبت داده میشود، هرچند حکومت اسراییل مستقیماً مسوولیت آن را به عهده نگرفته است.
رویترز
۳۱ اگست ۲۰۲۴
توافق محدود آتشبس تا زمینه برای تطبیق واکسین پولیو فراهم شود
پس از گزارش اولین مورد مثبت پولیو یا فلج اطفال در غزه طی ۲۵ سال گذشته، دو طرف به آتشبس موقت در برخی ساحات مشخص توافق کردند تا در این ساحات واکسین پولیو به کودکان تطبیق شود. این کمپاین واکسین موفق شد تا نخستین دوز واکسین پولیو را به ۹۰درصد کودکان فلسطینی در غزه برساند.
فلسطینیانی که از هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ تا کنون در غزه کشته شده اند.
۵۰۰۰۰
۴۰۷۳۸
۴۰۰۰۰
۳۰۰۰۰
20,000
۱۰۰۰۰
۰
اکتوبر ۲۰۲۳
جنوری ۲۰۲۴
اپریل ۲۰۲۴
اگست ۲۰۲۴
منبع: وزارت صحت غزه
افزایش شمار کشتهشدگان فلسطینی به بیش از ۴۰۰۰۰ نفر همزمان با افزایش خطر جنگ منطقهای
با گذشت یک سال از آغاز جنگ، اردوی اسراییل مدعی است که قابلیتهای نظامی حماس از بین رفته است، با اینحال، توافق آتشبس دور از دسترس باقی مانده است. در همین حال، تنشها میان دو گروه مورد حمایت ایران یعنی حزبالله لبنان و حوثیهای یمن با اسراییل همچنان تشدید شده و خطر گسترش جنگ به فراتر از مرزهای غزه وجود دارد.